Zwierzęta
Miłośników hodowli czerwono-białych krów holsztyńsko-fryzyjskich nie brakuje, mimo że uzyskują niższą wydajność mleczną w porównaniu do czarno-białych mlecznic tej rasy. Podczas obrad w Głogówku próbowano odpowiedzieć na pytanie, jakie inne cechy mogą rekompensować ich niższą produkcyjność.
Wykrycie wirusa grypy ptaków o niskiej zjadliwości podtypu H5 na francuskiej fermie kaczek, spowodowało wstrzymanie eksportu francuskich produktów drobiarskich do Hongkongu.
Do naturalnego środowisko leśnicy w ostatnich kilkunastu lat wypuścili ponad tysiąc młodych głuszców. Ptaki trafiły do beskidzkich lasów, a także do Borów Dolnośląskich. Obecnie populacja głuszców w polskich Karpatach liczy ponad 300 osobników, choć jeszcze na początku tego wieku nie przekraczała dziesięciu sztuk.
Bioasekuracja i ciągły wzrost świadomości ludzi na temat ASF to kluczowe czynniki w walce z tą niebezpieczną dla trzody chorobą. Są to główne wnioski, które wyciągnięto na konferencji „ASF u bram naszego regionu”, zorganizowanej przez Goodvalley na początku października w Przechlewie.
Październikowa prognoza Komisji Europejskiej przewiduje dalszy wzrost produkcji drobiu oraz trzody chlewnej. Mniej optymistyczne są prognozy dla produkcji wołowiny.
Tylko do 13 października można przesyłać propozycje imion dla małych żubrów z Ośrodka Hodowli Żubrów Nadleśnictwa Niepołomice (RDLP w Krakowie). Obecnie w ośrodku jest 25 osobników.
Od początku roku polscy producenci wyprodukowali o 3,1 proc. więcej mleka niż w takim samym okresie 2018 roku. Ceny mleka spadają, ale i tak są wyższe niż przed rokiem. Największymi odbiorcami polskich produktów mleczarskich są kraje unijne, na które trafia ponad połowa polskiej produkcji.
Badanie pokazało, że świadomość polskich konsumentów jest na wysokim poziomie, a sprawdzanie składu produktu nikogo już nie dziwi. Zmiany widać w spożyciu ilości mięsa. Najważniejszym motywem ograniczania jego konsumpcji jest wątpliwość co do jego jakości. Taki pogląd deklaruje 54% badanych.