Zwierzęta
O cyfrowym wsparciu rozrodu krów mlecznych, dobrym pierwszym pokosie mimo trudnego i deszczowego sezonu, nowych maszynach zielonkowych oraz dalszych planach na rozwój gospodarstwa – opowiada Sebastian Jaskuła z gospodarstwa rolnego w Kaczkowiźnie w gminie Żychlin, gospodarstwa pokazowego w programie Krowie na Zdrowie.
Oczekiwania producentów świń i przetwórców rozeszły się. Producenci trzody chlewnej liczyli na sezonowy wzrost cen, efekt odmrożenia gastronomi i turystyki, sezonu grillowego, który pokryłby rosnące koszty pasz.
Polska zobowiązała się do redukcji emisji amoniaku o 1% w każdym roku od 2020 do 2029 r. W porównaniu z 2005 r. zakres redukcji emisji powinien wynosić 17%. Wymaga to pilnych zmian w praktykach rolniczych, które będą ograniczały ślad węglowy.
Ewentualna likwidacja systemów klatkowego chowu kur w Europie i innych państwach rozwiniętych nie zmniejszy światowego pogłowia kur nieśnych, które znoszą w ten sposób jaja.
W tym roku – aż dwa gospodarstwa mleczne będą gościć uczestników Dni Farmy Mlecznej na swoich polach. To znaczy – producenci bydła mlecznego oraz specjaliści z sektora mleczarskiego będą mogli się spotkać w bezpiecznych warunkach – od 50m2 na osobę, na dużej otwartej przestrzeni przy ograniczonej liczbie osób!
Od 28 maja do 30 czerwca 2021 r. pszczelarze mogą składać w biurach powiatowych ARiMR wnioski o przyznanie pomocy. Można to zrobić osobiście, z wykorzystaniem wrzutni, za pośrednictwem platformy ePUAP lub przesłać przesyłką rejestrowaną nadaną w placówce Poczty Polskiej.
W końcu pojawiły się spodziewane wzrosty cen skupu żywca wieprzowego. Powodem podwyżek była stosunkowa niska podaż żywca na rynku oraz wzrost popytu związany z otwarciem gastronomii i rozpoczęciem sezonu grillowego w wielu krajach unijnych.
Rząd pomoże pszczelarzom oraz producentom rolnym, których uprawy zostały zniszczone w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych w 2020 r.