Rośliny

Producenci rolni coraz częściej sięgają po biopreparaty zawierające mikroorganizmy glebowe, dzięki którym zwiększa się ilość składników pokarmowych, które rośliny mogą czerpać z podłoża.
Z danych opublikowanych przez COBORU wynika, iż średni plon w tym roku kształtował się na poziomie 3,86 t/ha. Czy miniony sezon wegetacyjny okazał się korzystny dla producentów rzepaku ozimego?
Jak zapowiadają eksperci, do Europy zbliża się wielki kryzys żywnościowy. Jego przyczyną ma być spadek wydajności upraw ryżu, pszenicy i kukurydzy w krajach europejskich oraz w innych zakątkach Ziemi znajdujących się w klimacie umiarkowanym, spowodowany wzrostem liczebności i aktywności szkodników.
W ostatnim czasie na terenie powiatu mławskiego odnotowano kilka awarii sieczkarni kukurydzy. Ktoś zaczepia na pędach kukurydzy elementy metalowe, które niszczą drogie maszyny.
Samorząd rolniczy przekazał resortowi rolnictwa, że otrzymuje coraz więcej sygnałów od rolników o zagrożeniu suszą dla roślin okopowych. Komisje szacujące straty nie uwzględniają tych upraw.
Producenci i przedsiębiorcy wpisani do ewidencji KOWR są zobowiązani do złożenia deklaracji w nieprzekraczalnym terminie do 31 sierpnia 2018 r.
Tipburn jest chorobą fizjologiczną roślin kapustnych. Objawia się w postaci brzegowego zamierania blaszek liściowych, co znacząco obniża wartość handlową plonu.
Pod koniec lipca weszła w życie ustawa, na podstawie której Wojewódzcy Inspektorzy Ochrony Roślin i Nasiennictwa będą kontrolowali uprawy pod kątem obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
Strona 1 z 51

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…