Zwierzęta
Kiedy i gdzie odbędzie się w tym roku NAJWIĘKSZE zgromadzenie hodowców bydła mlecznego oraz pasjonatów świata agro, czyli VIII Narodowy Dzień Mlecznej Fermy 2023?
Gobarto Hodowca zorganizowało lot balonem dla laureatów nagrody specjalnej w ramach konkursu na hasło promujące Spółkę.
Czy można prowadzić wydajną produkcję zwierzęcą w sposób zrównoważony i z korzyścią dla lokalnej społeczności?
Coraz wyższe koszty energii dają się we znaki branży mięsnej. Ostatni miesiąc dla tej branży można podsumować jako serię zaskoczeń i rosnących problemów związanych z coraz wyższymi kosztami energii. Najpierw kryzys dotyczący braku CO2, potem faktury grozy za prąd, gaz. Dotkliwy jest również brak węgla.
Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód.
Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym witamin z grupy B, które występują głównie w mięsie.
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” opublikowało listę najważniejszych praktyk dotyczących zrównoważonej produkcji zwierzęcej oraz korzyści jakie wynikają z jej prowadzenia.
Rozpoczynające się właśnie lato dla wielu hodowców bydła mlecznego jest zwiastunem problemów ze zjawiskiem, znanym jako stres cieplny. W najnowszym filmie Krowie na Zdrowie zastanawiamy się, jak zapobiegać lub w jaki sposób łagodzić skutki stresu cieplnego, jeśli wystąpi. Rad w kwestii stresu cieplnego udziela Robert Prymas - Specjalista De Heus, który od 17 lat zawodowo zajmuje się tematyką żywienia zwierząt.