Zwierzęta

W dniu 10.02 br. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów wprowadzające nową formę pomocy finansowej dla producentów trzody chlewnej na obszarze objętym restrykcjami w związku ze zwalczaniem ASF.
W Stanach Zjednoczonych do sądu trafiła kolejna sprawa dotycząca zawyżania przez firmy drobiarskie cen mięsa drobiowego. Oskarża się Tyson Foods, Perdue Farms oraz Koch Foods o działanie, które doprowadziło do wzrostu cen mięsa brojlerów o około 50 procent.
Nowy projekt Kodeksu Urbanistyczno – Budowlanego (KUB) nie rozwiązuje problemu z lokalizacją chlewni towarowych. Lokalizacja ferm powyżej 210 DJP będzie możliwa na podstawie uchwalonych planów miejscowych.
Na terenie jednego z gospodarstw w gminie Kłoczew doszło do pożaru budynku gospodarczego, w którym znajdowało się około 80 sztuk bydła. Część zwierząt nie przeżyła. Właściciel oszacował straty na ok. 2 mln zł.
W 2018 roku sektor drobiarski zmierzy się z wieloma wyzwaniami, jak chociażby proponowane zmiany prawne (m.in. zakaz uboju rytualnego, zakaz stosowania pasz GMO) – informuje Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas S.A.
IERiGŻ wydało opinię odnośnie alternatywnych rozwiązań dla hodowców świń ze stref ASF, którzy zaprzestali lub rozważają zaprzestanie hodowli trzody chlewnej.
Jeszcze w tym roku powinien zostać przyjęty i wdrożony w życie Program hodowli koni w Polsce, który będzie pierwszym i jedynym tego typu dokumentem w kraju.
W wyniku braku odstrzału dzików, strefa czerwona będzie się powiększać. Fermy, które znajdą się w strefie czerwonej będą miały problem ze sprzedażą świń do uboju. Rozwiązaniem sytuacji może być kompartmentalizacja produkcji.
Strona 1 z 28

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…