Zwierzęta

Już jutro, czyli 26 marca 2019 r. odbędzie się w Mrągowie ponowne otwarcie sklepu rolniczo-technicznego GRENE, który został przekształcony w sklep samoobsługowy.
Trzech rolników z Wielkopolski bierze udział w projekcie organizowanym przez Fundację AgriNatura, w którym otrzymają dofinansowanie na rozwój ekologicznej produkcji. Środki na realizację inicjatywy pochodzą z Fundacji Carrefour.
Niektóre rośliny uniezależniły się od owadów, dzięki czemu startują jeszcze w okresie zimowym. Ryzykują przemrożenie, wystawienie na wiosenne wichury i deszcze. Dlaczego aż tak wcześniej startują w wielkim wyścigu przyrody?
Rynek kukurydzy w Polsce można określić jako stabilny. Na przestrzeni lat zarówno powierzchnia upraw, jak i zbiory kukurydzy znacząco się zwiększyły.
Na początku 2019 r. polska branża mleczarska uzyskała  dobre  wyniki  w  eksporcie  produktów mlecznych. W styczniu 2019 r. wartość wyeksportowanego asortymentu mlecznego osiągnęła poziom 182 mln EUR (779 mln zł), o około 4% wyższy niż  w tym samym miesiącu 2018 r.
Koalicja na rzecz obszarów wiejskich, w skład której wchodzi CEJA, CEPF, CIC, Copa i Cogeca, FLO, FACE i UECBV zwróciły się do obecnych i przyszłych unijnych decydentów o to, aby w przyszłej WPR utrzymali wysoki poziom ambicji w zakresie rozwoju obszarów wiejskich, zaczynając od odpowiedniego budżetu.
W dniu 18.03.2019 r. w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się spotkanie inicjujące współpracę MRiRW z zespołem zadaniowym utworzonym w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwój Obszarów Wiejskich (DG AGRI) Komisji Europejskiej.
Stan spoczynku zimowego to kluczowy etap rozwoju wszystkich ozimin. Determinuje on wynik produkcyjny uprawy. Rolnicy powinni przygotować plantację do nadejścia zimy oraz zregenerować pozimowe uszkodzenia, by zapewnić roślinom komfortowe warunki po wznowieniu wegetacji.
Strona 1 z 150

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…