Zwierzęta

Duże fermy trzody chlewnej nie muszą być szkodliwe dla środowiska, a dzięki profesjonalizacji mogą znacząco obniżyć swoje oddziaływanie na otoczenie. Podniesienie efektywności hodowli trzody chlewnej spowodowałoby obniżenie emisji m.in. amoniaku o 14 tys. ton.
Rolnictwo, a zwłaszcza chów zwierząt gospodarskich staje się jednym z głównych oskarżonych o emisję gazów cieplarnianych i globalne ocieplenie.
Obrońcy praw zwierząt zdają sobie sprawę, że obraz wart jest więcej niż tysiąc słów. Profile pełne są więc zdjęć z rzekomą bezdusznością, tragicznymi warunkami chowu i okrucieństwem hodowców.
W 2021 roku Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników miał okazję po raz kolejny promować zalety i walory smakowe polskiej wieprzowiny w akcji „Z wieprzowiną za pan brat”.
Tylko do 27 sierpnia 2021 r. rolnicy, którzy utrzymują w swoich gospodarstwach trzodę chlewną, mogą ubiegać się o refundację części wydatków poniesionych na działania bioasekuracyjne.
Bank Pszczeli pomaga wznowić działalność pszczelarską po wytruciu lub zniszczeniu pasieki przez osoby trzecie. To prawdopodobnie pierwsza taka instytucja na świecie, zbudowana z pomocą internautów i Partnerów przez Rafała i Macieja Szela, po wytruciu ich pasieki z końcem 2018 r.
O cyfrowym wsparciu rozrodu krów mlecznych, dobrym pierwszym pokosie mimo trudnego i deszczowego sezonu, nowych maszynach zielonkowych oraz dalszych planach na rozwój gospodarstwa – opowiada Sebastian Jaskuła z gospodarstwa rolnego w Kaczkowiźnie w gminie Żychlin, gospodarstwa pokazowego w programie Krowie na Zdrowie.
Oczekiwania producentów świń i przetwórców rozeszły się. Producenci trzody chlewnej liczyli na sezonowy wzrost cen, efekt odmrożenia gastronomi i turystyki, sezonu grillowego, który pokryłby rosnące koszty pasz.
Strona 3 z 165

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…