Zdrowie i relaks

Duża aktywność fizyczna wymaga szczególnej uwagi ukierunkowanej na  racjonalny sposób odżywiania. Codzienna dieta powinna dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów, z których pozyskiwana jest energia do pracy mięśni. Doskonałym źródłem tych składników pokarmowych są lekkostrawne i niskokaloryczne ziemniaki.
Internet to często dla kilkulatka inspirujące wrota do innego świata. Warto jednak pamiętać, że oprócz źródła inspiracji to także potencjalne niebezpieczeństwo. Jak nauczyć dziecko radzić sobie z zagrożeniami w sieci?
W dniu 18 października obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw! Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie. Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Podczas chrapania dochodzi często do groźnego dla zdrowia niedotlenienia organizmu, nie jest to zatem tylko pewna uciążliwość, lecz poważnym problem medyczny – ostrzegają eksperci. Dodają, że najcięższą postacią zaburzeń oddychania podczas snu jest tzw. bezdech śródsenny.
W pierwszym kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała wyroby garmażeryjne. Sprawdziła zarówno ich jakość, jak i oznakowanie. Co czwarte gotowe danie wzbudziło zastrzeżenia. Najgorzej wypadły produkty sprzedawane na wagę.
GUS podał, że w 2018 r. dostawy większości powszechnych towarów żywnościowych na rynek krajowy były wyższe niż przed rokiem. Głównie odnotowano wzrost spożycia cukru, jajek oraz piwa. W niewielkim stopniu wzrosło również spożycie warzyw i owoców, a spadło win i miodów pitnych, przetworów z ziarna zbóż oraz ziemniaków.
Wkładanie do sklepowego koszyka wszystkiego co widzimy na sklepowych bywa kuszące, ale może być mało korzystne dla naszego organizmu i portfela. Aby więc temu zapobiegać, czasem ratujemy się listą zakupów. Najważniejszymi pozycjami, które na nią wpiszemy oprócz produktów, powinny być: jakość i dobry skład.
Wynika badania Barometr Providenta wskazują na to, że aż 75% Polaków robi na zimę przetwory. Najczęściej przygotowują je  osoby powyżej 59 r.ż. oraz ludzie w wieku 25–39 lat. Spiżarniane półki są zapełniane wekami najczęściej w domach zamieszkałych przez co najmniej pięć osób. Nieprawdą jest, że przetwory uwielbiają przygotowywać jedynie kobiety.…
Strona 1 z 21

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…