Zdrowie i relaks

22 września na polach należących do gospodarstwa Państwa Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich na terenie Michalczy odbyło się impreza promocyjna skupioną wokół Buraczka. Była to czwarta tego typu impreza  plenerowa organizowana w ramach projektu "Nasze regionalne bogactwo na stoły".
Władze Chin ustanowiły nowe procedury w odniesieniu do importu mrożonej żywności. Po wykryciu w transporcie koronawirusa zostanie wprowadzona tymczasowa blokada importu z danego przedsiębiorstwa.
Polacy są miłośnikami tradycji robienia domowych przetworów. 80 proc. badanych ceni je bardziej niż produkty ze sklepowych półek – wynika z Barometru Providenta. Mimo wieloletniej tradycji, ilość osób, które będą w tym sezonie robić przetwory jest znacznie niższa. Taki zamiar ma jedynie 52 proc. ankietowanych. Najczęściej w słoikach zamykamy ogórki oraz dżemy i konfitury.
Carrefour Polska odpowiadając na zmiany w oczekiwaniach swoich klientów, podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży karpia żywego do 2021 roku. Zobowiązanie to zostało wypracowane wspólnie z dostawcami sieci, którzy będą mieli czas na dostosowanie swojej hodowli do nowych warunków przygotowania i transportu ryb.
W całym kraju nadal odnotowuje się przypadki oszustw osób starszych przez fałszywych policjantów lub inne osoby rzekomo zatrudnione w organach administracji publicznej. Osoby starsze powinny zachować szczególną czujność.
Czerwone, żółte, a nawet brązowe, pełne smaku i aromatu – takie są właśnie polskie pomidory. Chętnie sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek, jako składnik zup i sosów.
Segment żywności ekologicznej w Polsce dynamicznie rośnie. W latach 2011-2018 jego wartość wzrosła w Polsce trzykrotnie i w 2018 roku przekroczyła 1 miliard złotych brutto. To wciąż 20 razy mniej niż w Niemczech. Edukacja i promocja proekologicznych postaw wybrzmią na startującej 16 sierpnia tego roku trzeciej edycji Kraków Green Film…
Przy rosnącej świadomości społecznej dotyczącej zdrowia, temat GMO budzi dużo kontrowersji. Konsumenci nie ufają produktom modyfikowanym genetycznie. Producenci żywności, również z branży mleczarskiej, starają się sprostać stawianym im wymaganiom poprzez wprowadzanie certyfikacji.
Strona 3 z 28

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…