Rośliny
Problem mszyc w zbożach ozimych i przenoszonego przez nie wirusa żółtej karłowatości jęczmienia do tej pory był znany przede wszystkim plantatorom, którzy uprawiają właśnie tę roślinę.
Choć kawa to stały element dnia wielu osób, rzadko bywa kojarzona z wakacyjnym wypoczynkiem. Podczas fali upałów, która właśnie przechodzi przez Polskę, chętniej niż po małą czarną sięgamy po napoje chłodzące.
Tegoroczna susza daje się we znaki. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w opublikowanym późną wiosną raporcie stwierdził występowanie suszy rolniczej na terytorium prawie całego kraju.
W czerwcu odbyła się kolejna edycja spotkania Plantatorów buraka cukrowego, zorganizowana przez spółkę Nordzucker Polska. Do Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance, koło Opalenicy licznie przyjechali Plantatorzy, pracownicy cukrowni oraz przedstawiciele branży.
Produktywne wykorzystanie azotu przyczynia się do optymalizacji kosztów uprawy oraz zwiększenia jej bezpieczeństwa. Niewykorzystanie azotu przez łan pszenicy jest wymierną stratą finansową dla rolników i niekorzystnie wpływa też na środowisko (denitryfikacja, eutrofizacja wód).
Prawidłowy rozwój kukurydzy i brak konkurencji ze strony chwastów to istotne czynniki, które mają wpływ na przyszłe plonowanie. Plantatorzy mogą wspomóc kondycję swoich upraw, stosując produkt o działaniu biostymulującym.
Dynamiczna i niepewna sytuacja ekonomiczno-polityczna sprawia, że wielu przedsiębiorców zaczyna myśleć o mniej popularnych, a być może stabilniejszych, źródłach energii. Coraz atrakcyjniejszym rozwiązaniem wydaje się biomasa.
Do programu może zgłosić się każdy polski rolnik, który chce zwiększyć produktywność i zyskowność swojego gospodarstwa. Aby wziąć w nim udział wystarczy wypełnić ankietę i przygotować krótki film o swoim gospodarstwie.