Aktualności

Mimo bycia światowym liderem w produkcji jabłek, polscy sadownicy i producenci powinni dążyć do rozwoju sektora. Znawcy rynku niezmiennie podkreślają, jak ważna jest stała współpraca całej branży, od sadowników, po eksporterów. Jakie są szanse i zagrożenia dla rynku sadowniczego w Polsce i na świecie? Przyjrzeli się temu eksperci Unii Owocowej.
15 i 16 lipca 2021 r o godz. 11.00 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda wraz z Parlamentarnym Zespołem ds. Rozwoju i Wsparcia Przedsiębiorstw oraz Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zapraszają rolników do udziału w darmowym internetowym webinarium.
ARiMR przypomina, że jeszcze tylko do 14 lipca rolnicy, których wnioski o przyznanie pomocy w ramach PROW 2014-2020 pozostały bez rozpatrzenia z powodu COVID-19, mogą uzupełnić braki w dokumentacji. W przypadku niedochowania terminu, Agencja odmówi przyznania pomocy.
Benzyna alkilatowa wpłynie na zrewolucjonizowanie sposobu zasilania małych maszyn ogrodniczych, takich jak kosiarki czy pilarki spalinowe, które są odpowiedzialne za nawet 5 proc. zanieczyszczeń powietrza. Paliwo to cechuje się redukcją emisji do środowiska szkodliwych substancji nawet o 90 proc.
Kwietna łąka dla owadów zapylających, z nasion ponad 30 gatunków roślin miododajnych, ufundowanych przez Bayer, wyrośnie przed warszawską siedzibą firmy Siemens. To  przykład współpracy obu firm przy promowaniu bioróżnorodności.
Firma INNVIGO zaprosiła w czerwcu rolników na Dni Pola, które odbyły się w nieco innej formule niż w poprzednich latach – jako kameralne spotkania na platformach doświadczalnych. Była to okazja, aby w praktyce poznać oferowane rozwiązania i technologie oraz skorzystać z fachowej wiedzy doradców.
2021 rok zapowiada się bardzo korzystnie dla producentów rzepaku. Kondycja roślin jest dobra. Plony i ceny (najwyższe w historii) rysują się także wyjątkowo optymistycznie. Ta dobra koniunktura sprzyja wyborowi rzepaku do uprawy. Warto zastanowić się nad wyborem odmiany. Jakie kryteria należy rozważyć?
W jadłospisie młodych ludzi królują dania fast food, a ziemniaki kojarzą im się głównie z frytkami i  chipsami, a przecież można z nich wyczarować o wiele więcej dań. Posiadają one cenne właściwości, jednak podawane z tłustymi i wysokokalorycznymi dodatkami mogą je utracić.
Strona 2 z 118

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…