Zwierzęta
Wynik finansowy Pride of Poland & Summer Sale 2016 to najlepszy rezultat wg średniego przychodu z konia w odniesieniu do wszystkich aukcji Summer Sale po 2003 roku oraz 6 wynik w historii Pride of Poland w tym samym okresie. Zgodnie z zapowiedzią nie było wyprzedaży koni za wszelką cenę a sądząc po wynikach Summer Sale, która odbyła się dzień po Pride of Poland, nie można także mówić o utracie zaufania kupców do organizatora.
Wybór rasy do opasu powinien być przeprowadzony w oparciu o posiadaną bazę paszową oraz warunki w gospodarstwie. Ważnymi czynnikami wpływającymi na taką decyzję, jest również to jak długo chcemy czekać na pierwsze zyski oraz ile roboczogodzin możemy przeznaczyć na obsługę zwierząt.
Nowe badania wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem. Badania naukowców z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wskazuję między innymi, że: mleko i mięso ekologiczne zawierają około 50 % więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych; ekologiczne mięso charakteryzuje się nieco mniejszą zawartością dwóch nasyconych kwasów tłuszczowych (mirystynowego i palmitynowego), których spożywanie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem
Polish Snail Holding z Elbląga, lider branży hodowli, skupu i przetwórstwa ślimaków prowadzi rozmowy handlowe na terenie Afryki Zachodniej, poszukując nowych rynków dla swojej działalności. Ślimaki, powszechnie występujące i spożywane w niektórych krajach w Afryce, mogą teraz trafić do lokalnych farmerów i napędzić nową gałąź biznesu. Warto dodać, że firma jest już obecna na tym kontynencie, ze swoimi projektami biznesowymi w RPA, Nigerii i Zimbabwe.
Chcesz wiedzieć więcej o hodowli zwierząt i roślin? Porozmawiać z ludźmi związanymi z branżą, poznać nowe produkty i rozwiązania w tej dziedzinie? Już wkrótce będzie do tego okazja. W dniach 13 – 14 lutego 2016 roku w hali Expo Mazury roku odbędą się Targi Hodowlane Zagroda –najważniejsze wydarzenie branżowe dla rolników z północno-wschodniej Polski.
Polacy w ślad za mieszkańcami Zachodniej Europy sięgają coraz częściej po wołowinę wyższej jakości. Niestety takiego produktu jest na naszym rynku zbyt mało. Zaspokojenie tego popytu jest szansą dla producentów mleka, na przebranżowienie, bądź dywersyfikację przychodów. Według danych GUS, w Polsce utrzymywane jest niemal 6 mln sztuk bydła, z czego krowy stanowią ponad 2,4 mln.
Komitet Stały Rady Ministrów przyjął 3 grudnia 2015 r. projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniający rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Przewiduje się w nim następujące zmiany: a) udzielanie pomocy dla podatników podatku rolnego rolników, którzy w 2015 r. prowadzili chów i hodowlę ryb słodkowodnych w na obszarze gmin, w których wystąpiła susza w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich;
Producenci wołowiny żyją dziś z eksportu, a Polska stała się drugim po Holandii eksporterem wołowiny w UE z 14-proc. udziałem. By utrzymać korzystny trend, zakłady mięsne zamierzają się konsolidować. To pozwoli im podnieść jakość mięsa, a jednocześnie utrzymać stosunkowo niskie koszty. Pod koniec 2014 roku w Polsce hodowano ponad 5,7 mln sztuk bydła, o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej.