Zwierzęta
Za nami kolejne spotkania Akademii Indyka, które odbyły się w Opalenicy (24.02) i w Iławie (26.02). Zgromadziły ponad 350 osób – hodowców indyków, lekarzy weterynarii i przedstawicieli środowisk akademickich, zainteresowanych rozwiązaniem trudności, pojawiających się w indycznikach.
Jak wykazały badania prowadzone w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowym Instytucie Badawczym w Poznaniu, istnieje zależność pomiędzy nasileniem wystąpienia chorób rzepaku ozimego powodowanych przez grzyby a permanentnym przebywaniem na plantacji i zgryzaniem roślin przez sarnę i jelenia.
Każdego roku hodowcy zwierząt borykają się z problemem skraplającej się pary wodnej w budynkach inwentarskich. Zjawisko to można zauważyć zwłaszcza w porze zimowej, gdy różnica temperatur na zewnątrz i wewnątrz budynku jest bardzo duża. Jest to bardzo uciążliwe, głównie z powodu pojawiającej się pleśni czy grzyba. Jednak pojawianie się tego problemu można wyeliminować lub w dużym stopniu ograniczyć.
Nadwyżka mięsa drobiowego pochodząca z krajów, które do tej pory dostarczały mięso do Rosji, znacząco zwiększy konkurencję na rynku. Przedstawiciele branży podkreślają, że polscy producenci są w stanie jej sprostać. Mimo to powinni również intensywnie poszukiwać nowych odbiorców drobiu. Obowiązujący w Polsce zakaz uboju rytualnego, zgodnego z wymaganiami halal, ogranicza jednak możliwości eksportu do krajów muzułmańskich.
Adler Biogaz Sp. z o.o. w Rybołach produkuje energię elektryczną z kiszonki kukurydzy oraz kurzego i świńskiego obornika. W planach jest również wykorzystanie odpadów pochodzących z produkcji i przetwórstwa rolniczego (wywar gorzelniany, młóto). W ciągu zaledwie kilku miesięcy od rozruchu, biogazownia osiągnęła maksymalną moc. Już we wrześniu planowane jest oficjalne otwarcie pierwszej tak dużej biogazowni na Podlasiu. - Na decyzję o budowie biogazowni wpłynęło kilka czynników – mówi Tomasz Sikorski, prokurent firmy Adler Biogaz, jeden z pomysłodawców inwestycji.
Polski przemysł mięsny dysponuje najnowocześniejszymi technologiami, jednak ma problem z pełnym wykorzystaniem mocy produkcyjnych, bo firmom z branży brakuje rynków zbytu. Zakładom przetwórczym coraz trudniej też znaleźć wykształconych specjalistów, muszą więc sięgać po pracowników z zagranicy lub korzystać z firm leasingujących pracowników.
ZAPROSZENIE PODR SZEPIETOWO, 24-29 CZERWCA 2014 ROKU Zapraszam do oglądania zmagań uczestników I PODLASKIEJ SZKOŁY MŁODYCH HODOWCÓW organizowanej przez Podlaski Związek Hodowców Bydła i Producentów
Globalizacja, wzrost gospodarczy, dynamiczny eksport oraz import, przyczyniają się do tego, że na sklepowych półkach na całym świecie, pojawia się coraz więcej żywności wytwarzanej zgodnie z restrykcyjnymi normami produkcyjnymi. Przypadki skandali żywnościowych, epidemii, chorób odzwierzęcych czy fałszowania żywności powodują, że konsumenci, niezależnie od tego, z jakiego kraju pochodzą, zwracają uwagę na odpowiednią jakość produktu oraz na to, czy jest on bezpieczny dla ich zdrowia. Właśnie dlatego istnieje potrzeba wprowadzania odpowiednich systemów oraz procedur gwarantujących im żywność wysokiej jakości.