Rośliny

W przypadku uprawy ozimin kluczowym czynnikiem determinującym powodzenie uprawy jest zimotrwałość.
Kwiecień tego roku okazał się wyjątkowo chłodny – jak wynika z analiz, tak niskich temperatur nie było nawet od kilkudziesięciu lat. Niesprzyjające warunki pogodowe spowodowały nie tylko spowolnienie wegetacji w sadach, ale również stres termiczny i uszkodzenia mrozowe drzew.
Zwalczanie chorób jest bardzo istotnym aspektem współczesnej agrotechniki rzepaku. Każdy rok charakteryzuje inny przebieg warunków pogodowych i nie zawsze są widoczne te same problemy. Hodowla odpornościowa szybko się jednak rozwija i dostępne są już odmiany tolerancyjne na wybrane choroby. Jedną z nich jest kiła kapusty.
Wciąż można starać się o dofinansowanie na rozpoczęcie samodzielnego gospodarowania. Do 29 maja ARiMR przyjmuje wnioski o "Premie dla młodych rolników". Pomoc finansowana jest z budżetu PROW 2014-2020.
Zaledwie kilka dni temu zmagaliśmy się z załamaniem pogody. Europejskie kraje zalała fala chłodu, co miało destrukcyjny wpływ na tereny sadownicze. Przymrozki dotknęły m.in. Włochy, Chorwację, Węgry, Francję, Austrię, ale także naszego sąsiada – Niemcy. Sadownicy już teraz obserwują znaczne uszkodzenia w sadach.
Zarząd Krajowej rady Izb Rolniczych wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o utworzenie bazy środków do produkcji rolnej, w której podczas zakupu, na podstawie numeru partii produktu umieszczonego na opakowaniu, można sprawdzić pochodzenie danego produktu.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa wykonała w 2020 roku ocenę 699,65 ha upraw kwalifikowanego i elitarnego materiału szkółkarskiego roślin sadowniczych.
Z przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich w lutym i marcu b.r. badań monolitowych i polowych wynika, że w bieżącym roku uprawy ozime przezimowały podobnie jak w roku ubiegłym, praktycznie bez strat.
Strona 18 z 224

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…