Rośliny
„Tę pszczółkę, którą tu widzicie, zowią Mają, wszyscy Maję znają i kochają”. Wszyscy znamy tą piosenkę i przygody rezolutnej pszczółki, która lata tu i tam. W rzeczywistości jednak pszczoły nie mają łatwego życia.
Potencjał najlepszych odmian chlebowych pozwala na uzyskanie dobrego jakościowo plonu na poziomie 10 t/ha. Różnice w plonowaniu poszczególnych odmian przy tym samym poziomie agrotechniki mogą sięgać blisko 20%.
Zbliżającce się zabiegu T2,mają na celu skutecznie zwalczyć choroby roślin. Mimo kwietniowych chłodów i spowolnionej wegetacji zbóż tegoroczne zagrożenie chorobami grzybowymi jest znaczne.
Z punktu widzenia poprawności entomologicznej niestety nastąpiły nałożenia wylotu i żerowania szczególnie szkodników rzepaku, tak jak wystąpiło to w jednym okresie zarówno chowacz czterozębny, słodyszek rzepakowy i chowacz podobnik - Doradcy Procam informują w komunikacie fitosanitarnym.
17 maja 2021 roku – Firma Bejo, holenderski hodowca nasion warzyw, zawarła umowę licencyjną na badania i komercyjne wykorzystanie ich rezultatów z firmą Corteva Agriscience oraz Broad Institute, amerykańskim centrum badań biomedycznych i genomicznych.
Aminokwasy zdobywają uznanie w produkcji rolniczej na całym świecie. Grono ich użytkowników systematycznie powiększa się.Producenci chętnie sięgają po nawozy zawierające te związki z uwagi na ich pozytywny wpływ na metabolizm roślin, zwiększenie plonowania, nie tylko w kontekście ilościowym, ale i jakościowym.
Plantacje ziemniaków, szczególnie w ramach produkcji intensywnej, powinny być kompleksowo chronione przed zagrożeniem ze strony patogenów grzybowych, szkodników i chwastów.
Wczoraj odbyło się posiedzenie Komisji Rolnictwa parlamentów państw Grupy Wyszehradzkiej (Polska, Republika Czeska, Słowacja, Węgry) z udziałem komisarza UE ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego. Spotkanie odbywało się w formule online.