Rośliny
Zarówno w hodowli, jak i w uprawie kukurydzy dokonał się ogromny postęp. Jej realne możliwości plonowania w polskich warunkach sięgają 15 ton ziarna z 1 ha. Od lat powierzchnia uprawy tego gatunku stale rośnie.
Gospodarstwo rodziny Rosochackich położone na Dolnym Śląsku prowadzone jest na areale niemal 300 ha wraz z dzierżawami. Na tym obszarze uprawiana jest pszenica, jęczmień, rzepak oraz groch.
Sukces uprawowy kukurydzy jest między innymi efektem intensywnych prac hodowców. Proces udoskonalania odmian kukurydzy jest wyjątkowo efektywny w porównaniu do innych gatunków roślin uprawnych. Mierzy się go średnim przyrostem plonowania osiąganym rok do roku przez nowe odmiany.
Ostatnie lata pokazują, że najlepsze wyniki odchwaszczania zbóż ozimych uzyskuje się, stosując herbicydy już jesienią. Warunkiem wysokiej skuteczności tych zabiegów jest odpowiednia kompozycja substancji aktywnych.
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza do udziału w konkursie „Innowacyjna wieś”. Celem konkursu jest promocja i wspieranie znaczenia innowacyjnych działań, które są prowadzone przez gospodarstwa rolne oraz przedsiębiorstwa działające na wsiach. Na najlepszych czekają nagrody finansowe.
Promocja regionalnych produktów, przepisów oraz Kół Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski – to główne cele konkursu „Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni”, który jest organizowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Początek lipca to moment intensywnego wzrostu kukurydzy. Pomimo zmiennych i nie do końca korzystnych warunków pogodowych wiosną, wegetacja wreszcie nabrała tempa. Rośliny kukurydzy, nie zważając na wyraźne opóźnienie w rozwoju w stosunku do lat ubiegłych, „rosną teraz w oczach”.
„Świat się kręci wokół wsi” i to dosłownie. Przypominamy, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje amatorski konkurs filmowy skierowany do młodych, zdolnych mieszkańców terenów wiejskich.