Rośliny
W nawiązaniu do listu otwartego Pana Jarosława Kalinowskiego – Posła do Parlamentu Europejskiego, w którym Pan Poseł apeluje o wypracowanie takiej definicji rolnika aktywnego zawodowo, której wdrożenie w nowej perspektywie finansowej, tj. w latach 2023-2027, pozwoli na uregulowanie kwestii związanych z prowadzeniem działalności rolniczej, wykluczy ze wsparcia osoby, które takiej działalności nie prowadzą oraz wpłynie na poprawę sytuacji dzierżawców, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, co następuje.
Przy współpracy i zaangażowaniu Związku Szkółkarzy Polskich oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa został opracowany i wydany przez Agencję Promocji Zieleni Sp. z o.o. „Terminarz oceny zdrowotności roślin”.
Wstępnie szacuje się, że w bieżącym roku powierzchnia zasiewów zbóż ozimych jest mniejsza od ubiegłorocznej (po uwzględnieniu powierzchni zaoranej w wyniku uszkodzeń zimowych) i wynosi ponad 4,2 mln ha (zmniejszenie o ok. 5,0%).
W bieżącym roku kwitnienie drzew i krzewów owocowych oraz roślin na plantacjach jagodowych było opóźnione, w zależności od regionu kraju, od kilku do nawet kilkunastu dni.
W ramach współpracy sektora powstały CORE TEAM jagodowy i jabłkowy. Przedstawicieli organizacji branżowych wsparli liderzy uznanych firmy uprawiających, dostarczających owoce do handlu i eksporterzy. Wspólne doświadczenia akcentują rosnącą rolę integracji.
Pola Klasy S wracają!. Tradycyjnie w czerwcu Syngenta zaprasza na swoje poletka pokazowe w ramach cyklu Pola Klasy S. Po blisko dwuletniej przerwie związanej z pandemią rolnicy będą mogli na żywo obejrzeć efekty programów ochrony oraz odmiany pszenicy, rzepaku, jęczmienia i kukurydzy firmy Syngenta.
Działając w poczuciu troski o środowisko, firma Sokołów zrealizowała właśnie projekt zasadzenia 20 tysięcy drzew. Społeczna odpowiedzialność jest na stałe wpisana w strategię Grupy Sokołów. Obejmuje ona szereg długoterminowych działań, ale też zaangażowanie w konkretne akcje z zakresu zrównoważonego rozwoju
W ciągu ostatnich trzech dekad światowa produkcja rzepaku zwiększyła się czterokrotnie. Jest to efekt rosnącego zapotrzebowania na oleje roślinne. To z kolei spowodowane jest wzrostem demograficznym i zmianami w nawykach żywieniowych, a także szerszym zastosowaniem tego typu substratów w przemyśle chemicznym.