Zwierzęta

Badania Eurostatu wykazują, że do 2020 r. Polska ma bardzo duże szanse na stanie się największym producentem mięsa indyczego w Unii Europejskiej. Przy obecnej dynamice wzrostu pokonalibyśmy Niemcy. Do tej pory rodzimym producentom udało się już wyprzedzić Francuzów.
Przeciętnemu Polakowi, który nie ma nic wspólnego z rolnictwem trudno wyobrazić sobie, że za ubój własnej świni, jej właścicielowi grozi kara więzienia.
Według najnowszej prognozy Departamentu Rolnictwa USA światowa produkcja wieprzowiny w 2018 r. prawdopodobnie wyniesie 113 mln ton i będzie o 1,7% większa niż w 2017 r - podało Biuro Analiz KOWR.
Analitycy Rabobanku prognozują, że 90 procent wzrostu rynku drobiu przyniosą w najbliższym czasie tak zwane „rynki wschodzące”, z których aż 65 procent znajduje się w Azji – informuje KIPDiP.
Już ponad 7 lat temu w raporcie ONZ zasygnalizowano potrzebę radykalnego ograniczenia emisji toksycznych substancji, w celu powstrzymania globalnego ocieplenia. Najnowsze badania wykazują, że nie lada zagrożeniem dla naszej planety są zjadacze mięsa.
Ministerstwo Spraw Zagranicznych poinformowało wczoraj o przywróceniu możliwości eksportu polskiej wieprzowiny do USA. To bardzo dobra wiadomość dla polskich producentów.
Zastrzeżenia USA dotyczą dwóch zakładów mięsnych zlokalizowanych w Ełku i Sokołowie Podlaskim. Krajowe podmioty skupujące starają wykorzystać sytuację na rynku, aby zwiększyć swoje zyski. Wielu gospodarstwom grozi brak płynności finansowej – informuje KZP-PTCH.
W Szkocji po raz pierwszy od wielu lat potwierdzono przypadek BSE czyli „choroby szalonych krów”. Jeżeli nie będzie to odosobniony przypadek, to Komisja Europejska może nie wydać pozwolenia na stosowanie mączek mięsno-kostnych w karmieniu drobiu.

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…