Zdrowie i relaks
Wynika badania Barometr Providenta wskazują na to, że aż 75% Polaków robi na zimę przetwory. Najczęściej przygotowują je osoby powyżej 59 r.ż. oraz ludzie w wieku 25–39 lat. Spiżarniane półki są zapełniane wekami najczęściej w domach zamieszkałych przez co najmniej pięć osób. Nieprawdą jest, że przetwory uwielbiają przygotowywać jedynie kobiety.…
KRUS zaprasza młodzież szkolną i uniwersytecką, szczególnie ze szkół rolniczych, do udziału w Konkursie, dotyczącym wdrażanej przez Kasę międzynarodowej kampanii Strategia Wizji Zero w sektorze rolniczym w Polsce. Konkurs będzie trwał od 2 września do 3 października 2019 r.
W siedzibie Głównego Inspektora Sanitarnego odbyła się kolejna konferencja z cyklu „Owoce – Polska smakuje” - „Czas na polskie superowoce!” – aronia.
Krzem ma szczególne znaczenie dla życia i zdrowia człowieka, a także dla świata zwierząt i roślin. Jest drugim, najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem na Ziemi zaraz za tlenem.
Europejscy konsumenci coraz chętniej sięgają po żywność ekologiczną. Co właściwie oznacza, że dany produkt jest „organic”? W jaki sposób unijne przepisy gwarantują jakość takiej żywności?
Nie zawsze osoby trenujące i takie, które dopiero chcą zacząć swoją przygodę z aktywnością fizyczną, wiedzą co i kiedy jeść. Dieta osoby aktywnej fizycznie powinna być w odpowiedni sposób zbilansowana, przede wszystkim z uwzględnieniem równowagi energetycznej. Dietetyk podpowiada jak taka dieta powinna być prowadzona prawidłowo.
Grillowanie jest jednym z najbardziej lubianych przez Polaków sposobów spędzania wolnego czasu. Od początku maja do końca września mieszkańcy naszego kraju poświęcają na tę czynność około 100 godzin, nie zawsze zdając sobie sprawę, że ta przyjemna forma spędzania czasu może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. Nie chodzi tu tylko…
Światowi producenci sięgają po nowe technologie oraz metody wytwarzania żywności, aby móc zaspokoić rosnący popyt. Wraz z popularyzacją GMO rosną jednak obawy konsumentów, co do bezpieczeństwa żywności wyprodukowanej w ten sposób. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wyjaśnia kwestię obowiązku informowania konsumentów o zawartości GMO w nabywanym produkcie.