Zdrowie i relaks

Walentynki na dobre wkradły się już w serca Polaków. Ponad połowa  z nich zamierza z tej okazji wręczyć ukochanej osobie upominek. Popularny bukiet róż, perfumy lub biżuteria coraz częściej zastępowane są przez wyszukane atrakcje typu wizyta na strzelnicy, skok ze spadochronem, przejażdżka czołgiem czy lot balonem.
Naukowcy alarmują, że jedzenie uwielbianych przez większość społeczeństwa fast foodów w postacie skrzydełek z kurczaka wiąże się ze znacznym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Nowe badania wykazały, że jedzenie głęboko smażonych potraw, w tym kurczaków, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.
Leśnicy z Nadleśnictwa Pniewy wyjaśniają, co zimowa aura oznacza dla lasów. Wiąże się z nią też specyficzne słownictwo, które warto znać podczas zimowych spacerów leśnych.
Naukowcy z Michigan State University odkryli związek między nadmiernym korzystaniem z mediów społecznościowych a nieprawidłowym podejmowaniem decyzji. Zachowanie to obserwuje się również u osób uzależnionych od hazardu i narkotyków.
Z danych Europejskiego Związku Wegetarian wynika, że w krajach Unii Europejskiej jest coraz więcej wegetarian i wegan. W praktykowaniu nowych trendów żywieniowych liderem wciąż pozostają Niemcy, gdzie na diecie bezmięsnej jest już co dziesiąta osoba. Także w Polsce ekologiczne i wysokojakościowe produkty roślinne cieszą się coraz większą popularnością.
Badanie Barometr Providenta wykazało, że 37% Polaków przywita nowy rok w domu. 1/4 osób wybiera się na sylwestra do znajomych. Jeśli chodzi o sylwestrowe imprezy plenerowe, bale czy wyjazdy, cieszą się one niewielką popularnością.
Gęsina jest coraz częstszym gościem na polskich stołach. W ciągu ostatnich 15 lat spożycie tego mięsa wzrosło w Polsce o ponad 300 g na jedną osobę. Gęsina jest dwukrotnie bardziej kaloryczna niż mięso indyka lub kurczaka, zawiera jednak zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Eksperci przekonują…
Charakterystyczne czarne plomby, czyli amalgamaty stomatologiczne, mogą powodować osłabienie, bóle głowy oraz kłopoty żołądkowo-jelitowe. Mają też toksyczny wpływ na rozwój płodu i organizm niemowlęcia. Z tego powodu zostały całkowicie zakazane w krajach skandynawskich. W krajach unijnych wprowadzono ograniczenia ich stosowania.

Nasze tytuły:

  • portal informacyjny: zycierolnika.pl
  • kwartalnik: " Życie Rolnika Magazyn Polski" 
Do
góry
Używamy plików cookie żeby usprawnić działanie naszej strony. Pozostając na naszej stronie, wyrażasz na to zgodę. More details…