Zdrowie i relaks
Fala upałów, która przetoczyła się przez Polskę, jest dobrą okazją by uczulić przewoźników na to, jak w tak ciężkich warunkach transportować towar, w szczególności produkty szybko zbywalne, a więc żywność, by nie traciła ona na wartości.
Naukowcy odkryli, że hormony naturalnie występujące w spożywanych roślinach mogą mieć istotny wpływ na florę bakteryjną jelit.
Mimo że miasto oferuje swoim mieszkańcom kolorowy świat rozrywki oraz szereg udogodnień, to jednak ludzie żyjący na wsi okazują się być bardziej szczęśliwi. Tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Kanady w latach 2009-2014.
Z owocami i warzywami często jest tak jak w życiu. Jak tłumaczy kucharz, że nie zawsze te okazy, które są największe i najładniejsze, smakują najlepiej. Zazwyczaj to właśnie produkty o nieregularnych kształtach czy z niewielkimi skazami mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Smak bowiem zależy od tego, w jaki sposób zostały wyhodowane.
Polska Izba Mleka opracowała Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO”, który obejmuje różne obszary łańcucha żywieniowego. Sfinansowana Funduszu Promocji Mleka kampania promocyjna „Wolne od GMO” jest okazją do przestawienia argumentów za i przeciw modyfikacji genetycznej żywności.
Wyniki najnowszych badań opublikowanych w American Society of Nephrology wykazały ścisły związek między spożywaniem napojów i soków słodzonych cukrem z ryzykiem rozwinięcia przewlekłej choroby nerek.
Nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, że smak pomidorów uprawnych pogorszył się na przestrzeni kilku, a nawet kilkunastu lat. Naukowcy uważają, że wiedzą dlaczego.
Tegoroczne Dni SGGW odbywają się w dniach 17 i 18 maja i jak co roku będą obfitować w atrakcje dla rodzin z dziećmi, młodzieży oraz osób starszych. Wszyscy odwiedzający są mile widziani.