Zdrowie i relaks
Wciąż mniej popularna od wieprzowiny jest cennym mięsem, w szczególności dla osób aktywnych fizycznie. Poza walorami smakowymi, wołowina jest także cennym źródłem białka – 100g wołowiny zawiera około 20g białka.
Nowy rok szkolny 2017/2018 przyniesie ze sobą nie tylko zmiany w systemie edukacji, ale także nowy program dla szkół, który łączy dotychczas realizowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej mechanizmy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Głównym założeniem zreformowanego programu jest promowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej…
Najnowsze badania opublikowane w „Canadian Medical Association Journal” wskazują, że sztuczne substancje słodzące mogą powodować długotrwały przyrost masy ciała i zwiększać ryzyko otyłości, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego na zlecenie firmy Bosch, ponad dwie trzecie polskich 25-latków deklaruje, że w internecie spędza co najmniej cztery godziny dziennie - zaś co piątemu bliskie jest pojęcie „internetu rzeczy” .
Kleszcze są tak małe, że niekiedy trudno je dostrzec. Mogą pół roku nie jeść, czekając na ofiarę. Spotkanie z nimi może być śmiertelnie niebezpieczne i to zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt.
Naukowcy wielokrotnie przeprowadzali badania, aby poznać wpływ tych dodatków na żywy organizm. Na przykład udowodniono, że
Według najnowszych badań, w ciele osoby żywiącej się owocami morza może w ciągu roku nagromadzić się do jedenastu tysięcy drobinek plastiku.
Jaki jest udział transakcji bezgotówkowych w płatnościach detalicznych w porównaniu z gotówką? Ile transakcji przeprowaqdzono w ubiegłym roku w Polsce z użyciem kart płatniczych?