Zwierzęta
Kilka dni temu leśnicy z Nadleśnictwa Konstantynowo wypuścili aż 1120 kuropatw. Leśnicy już od lat prowadzą czynną ochronę tego gatunku, co skutkuje powolnym wzrostem liczebności ptaków.
Obecnie niemal co drugi kurczak czy indyk pochodzi z hodowli w Polsce. Na rozwój i innowacyjność stawiają też coraz częściej polscy producenci trzody chlewnej.
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi propozycje zmian dotyczące przyznawania pomocy w ramach poddziałania „Modernizacja gospodarstw rolnych”.
Niemcy wprowadziły regulacje, które zabraniają po 1 stycznia 2019 roku stosowania kastracji chirurgicznej prosiąt bez znieczulenia anestezjologicznego.
Wznowienie polowań na łosie spowoduje, że wszystkie osobniki zasiedlające parki narodowe i migrujące sezonowo poza ich granice, będą narażone na odstrzał - ustalili naukowcy dzięki analizie danych od łosi zaopatrzonych w obroże z GPS.
McDonald’s ogłosił nowe zasady współpracy z dostawcami drobiu. Do 2024 r. dostawcy mięsa będą musieli poprawić warunki hodowli zwierząt.
W Polsce potrzeba ok. 10 mln ton pasz rocznie. Ciągle istnieje szansa na rezygnację ze stosowania śruty sojowej GMO w żywieniu zwierząt.
Oficjalne uzgodnienia pozwalające na wejście tureckim producentom mięsa drobiowego na rynek japoński mają zostać podpisane w listopadzie.